Maatschap BRAINS         

   Home
   Contact
   Raadplegingen
   Informatie voor
       
patienten

·         Cerebrovsculair accident (CVA)


   Foto's en 
       
Beelden

 

 

                        

                                                     

Hersentumoren zijn abnormale woekeringen van hersencellen zelf of van cellen die van elders uit het lichaam komen ( metastasen). Ze kunnen in alle delen van het zenuwstelsel voorkomen en veroorzaken symptomen afhankelijk van de plaats waar ze zich voordoen.

De oorzaak van hersentumoren is niet gekend.

Hersentumoren komen meer voor in bepaalde leeftijds categorieen; zoals bij kinderen tussen 3 en 12 jaar oud en bij volwassenen tussen 40 en 70 jaar oud.

De kwaadaardige hersentumoren representeren 2% van alle kankers in ons lichaam.

 

Een hersentumor kan goed- of kwaadaardig zijn:

 

Deze diagnose wordt maar met zekerheid bevestigd door een microscopisch onderzoek van een deel van of van heel het gezwel.

Goedaardige tumoren hebben de neiging om traag te groeien, het hersenweefsel niet binnen te dringen en hebben meestal goed omschreven randen. Ze kunnen toch voor problemen zorgen doordat ze druk veroorzaken op het gezonde hersenweefsel.

Ze kunnen meestal met succes operatief behandeld worden.

Kwaadaardige tumoren groeien meestal snel, dringen wel het gezonde hersenweefsel binnen en hebben meestal geen mooi omschreven randen. Het is onwaarschijnlijk dat ze met chirurgie alleen kunnen behandeld worden , meestal is aanvullende radio- en chemotherapie nodig.

 

Behandeling van hersentumoren:

 

Deze hangt af van verschillende faktoren zoals het type van tumor, zijn aggresiviteits graad,zijn volume, zijn lokatie, de leefdtijd en de algemene toestand van de patient.

Het behandelingsplan moet de neveneffecten van de behandeling afwegen tegen de mogelijke voordelen ervan.

 

Meest voorkomende behandelingen:

 

Chirurgie: is de meest gangbare behandelingsmethode van hersentumoren, al was het maar om een duidelijke microscopische diagnose te verkrijgen. Er wordt dan gesproken over het nemen van een biopsie. Indien het mogelijk is om de tumor volledig te verwijderen, zonder schade toe te brengen aan gezond en funktioneel hersenweefsel, zal deze behandeling eerste keus zijn. Er kan ook beslist worden om de tumor zoveel mogelijk weg te nemen om een diagnose te hebben en plaats te creeren.

 

Radiotherapie: wordt gebruikt wanneer het technisch onmogelijk is de tumor te verwijderen of wanneer hij niet volledig kan verwijderd worden. De bedoeling van deze therapie is , de tumor cellen te doden door te voorkomen dat ze nog vermenigvuldigen. Er zijn 2 soorten bestralingen, de eerste vorm wordt in verschillende sessies gegeven en betreft een lage dosis, de andere vorm geeft een hoge dosis stralen op een welomschreven plaats in de hersenen. Deze laatste vorm wordt maar eenmalig toegepast en heet “radiochirurgie”.

 

Chemotherapie: of medicatie die de tumor cellen doodt. Wordt meestal in intraveneuze of orale vorm gegeven als bijkomende therapie naast chirurgie om kwaadaardige cellen, die niet kunnen gezien worden op de foto s of tijdens heelkunde, vooralsnog te vernietigen. Het kan gebruikt worden ook in combinatie met radiotherapie.

 

.